beloggie amy je
ENTRY ABOUT PRELOVED my art FESBUK CIKGU AMY +FOLLOW

بِسْــــمِ.ﷲِالرَّحْمَنِ.الرَّحِيم
assalamualaikum|hai reader(s) : amy was here.hope you enjoy here ! press button for listen a cute song ;)

nota kecil : terima kasih for bw n follow , jgn lupa letak link dlm chatbox for follow back



tinggal link blog awak kat sini tau
Jangan letak Iklan kat sini *Haram




tuto&GA BELOGGIE AMY
awas ! to wanita
✿ Posted on Wednesday, September 19, 2012 at 12:50 PM ||
0 comment(s)


assalamualaikum

amy nak share untok kaum hawa :)

10 strategi syaitan membuka aurat perempuan ( ! )


1. Menghilangkan hijab (penutup)


Perubahan zaman dan budaya manusia menyebabkan pakaian lebih berfesyen dan semakin banyak baju yang merendahkan aurat. Pada tahap ini syaitan berbisik kepada wanita dengan berkata bahawa pakaian hanyalah sekadar hiasan dan tiada berpengaruh dengan agama. Justeru itu, tidak mengapa sekiranya memakai pakaian yang membuka aurat. Namun, teknik ini tidak semestinya berkesan terutama kepada wanita yang berpendirian dan percaya bahwa memakai pakaian syar’i ialah satu ibadah dan bukan sekadar berfesyen. Jika hasutan ini gagal, syaitan akan beralih kepada strategi yang lebih licik seperti di bawah.

2. Membuka bahagian tangan


Aurat wanita meliputi seluruhnya kecuali muka dan tapak tangan. Seharusnya menjadi kebiasaan tapak tangan tidak ditutup. Jadi, syaitan mengambil kesempatan ini untuk menghasut wanita dengan berkata, "Tak mengapa jika memakai baju lengan pendek. Kamu masih pakai tudung." Di pasaran pula banyak pakaian berlengan pendek terutamanya fesyen baru. Wanita yang terpedaya pun memakai baju lengan pendek dan ternyata ia kelihatan biasa pada pandangannya maupun pandangan seorang lelaki, lalu syaitan berbisik lagi, "Tidak mengapa kan..?"

3. Membuka leher dan dada


Setelah menjadi kebiasaan merendahkan sebagian lengan, datang lagi syaitan dan berbisik, "Tak mengapa kan membuka lengan. Sekarang ada fesyen baru yang merendahkan bahagian dada. Baju ini terbuka sedikit saja agar kamu tidak terasa panas. Orang pasti berkata biasa saja." Wanita itupun memakailah baju tersebut, daripada merendahkan sedikit, sehingga yang nampak lagi bahagian dadanya.

4. Berpakaian tetapi bertelanjang


Tidak cukup dengan itu, syaitan membawa lagi idea baru. Kali ini syaitan berbisik, "Baju kamu itu dah biasa dah ramai orang yang pakai. Sekarang ini ada fesyen baru lagi. Baju ini tipis dan ketat saja. Boleh kamu tunjukkan bentuk badan kamu yang cantik itu. Tidak mengapa, sebab potongan baju ini masih panjang." Maka wanita ini pun memakai baju berfesyen sebegitu sehingga menjadi kebiasaan malah baju yang dipakai semakin ketat dan jarang. Jadilah mereka wanita yang disebut oleh Nabi sebagai kasiyat ‘ariyat (berpakaian tetapi telanjang).

5. Membuka sedikit


Setelah memakai pakaian ketat dan jarang, datang lagi syaitan dan berbisik, "Susah la kalau kamu pakaian ketat semacam ini. Bergerak pun terasa terbatasi. Apa kata kamu cuba kain yang telah dibelah sampai ke lutut. Nanti lebih senang kamu untuk duduk. Tidak mengapa kamu rendahkan sedikit saja yang penting kamu selesa." Maka dipakailah pakaian wanita yang terbelah. Ternyata ia memberi keluasan dan memudahkan dalam bergerak.

6. Membuka telapak kaki dan tumit


Syaitan berbisik lagi, "Sudah tak sesuai lagi kamu berpakaian begini. Kain ini masih bagus walaupun dibelah hingga lutut. Kamu potong saja lagi hingga di atas tumit. Kamu pendekkan kain ini sehingga atas tumit untuk memudahkan kamu berjalan." Wanita terus mengikuti godaan syaitan ini dan memakai kain singkat serta ditambah pula dengan kasut tumit tinggi.

7. Membuka separuh betis


Sekarang, wanita ini sudah biasa memakai kain singkat dan ternyata masih kelihatan biasa pada pandangan orang. Syaitan berbisik lagi, "Fesyen kamu ni masih biasa saja. Orang macam tak kisahkan. Apa kata kamu cuba fesyen lain yang lebih menonjol. Di pasaran banyak kain skirt. Tak perlu beli yang sangat pendek. Yang separuh betis saja." Sekarang ni syaitan sudah menjadi seperti penasihat peribadinya. Maka dituruti hasutan tersebut. Pada tahap ini tudung sudah tidak dipakai.

8. Membuka seluruh betis


Wanita ada terfikir, "Betulkah tindakan aku ni? Apakah tidak berselisih dengan wanita zaman nabi dulu?" Syaitan pula menggunakan muslihat dengan mengaitkan zaman dahulu dengan sekarang. Syaitan berkata, "Ahh!! Tidak.. Sekarang zaman dah berubah. Dulu lelaki tak suka kalau perempuan menampakkan auratnya, tetapi lelaki sekarang banyak yang suka. Yang seksi-seksi terutama, mesti tidak terlalu seksi tapi terbuka sedikit. Di pasaran banyak pakaian zaman sekarang yang menampakkan seluruh betis. Kalau kamu tidak ikut kamu akan ketinggalan zaman." Maka pakailah wanita tersebut pakaian yang menampakkan seluruh betis.

9. Serba mini


Setelah pakaian menampakkan seluruh betis menjadi kebiasaan, datang lagi syaitan menghasut, "Pakaian kamu perlu ada variasi. Jangan pakai yang seperti itu saja. Kamu perlu pakai skirt mini. Kamu akan nampak lebih seksi dan menawan." Maka pakailah wanita ini skirt mini malahan bukan skirt saja yang mini, bajunya, skirtnya, semuanya dah menjadi kecil dan seksi. Bajunya juga sudah bervariasi seperti berlengan pendek, merendahkan sebagian dada dan sebagian pehanya. Ada yang dikhaskan untuk berpesta, bersosial, pakaian kerja, pakaian rasmi, pakaian malam dan sebagainya.

10. Hampir semua terbuka


Muncul pula keinginan untuk mandi di kolam renang terbuka dan pantai. Syaitan berbisik, "Pakailah kamu bikini.. Semua orang di sana pakai baju itu. Kamu tak perlu malu." Wanita ini pun tanpa segan lagi memakai bikini yang hanya menutup sebahagian dada dan pahanya. Dia pun bersuka ria terutama apabila semua lelaki memandangnya. Pada tahap ini auratnya sudah tidak diendahkan lagi.
 

#to kaum hawa : baiki kelemahan diri kita dan jaga maruah diri kita :')
nasihat seorang kawan :)
✿ Posted on Sunday, September 16, 2012 at 9:53 PM ||
0 comment(s)


assalamualaikum

nasihat dari kawan baik amy , tak kan amy lupa.
kawan amy ni agak mendalami siket dalam ilmu agama .best dapat kawan nge akmal,suatu hari an amy teringin nak tahu "ape hukum kapel eh ?" so amy tanye lha mal .perbualan at fesbuk di copy disini

PART ONE #

amykapel ni haram ke tak ? ade stgh oam tu ckp hrm , ad stgh tu ckp takpe asl tahu hukum bts dye ?

akmal :  haram...haram sbb ada name kapel tu...klau b'cnta2 pun hram gax...klau pegang2 lg haram...
npe perlu ada nme kapel dlm hbgn uh...xperlu ada pun..klau btul nk kawin..knal2 r dlu...da thu ad prasaan cinta,sesuai..bole khwin...kwin r...klau mse xs'suai lg..pndai2 r b'hbg dgn cre islam bnarkn

PART TWO#

amyinsyallah fhm , 
tp kan , 
amy ade knl dgn bdk laki niy , 
dye baik , dye sllu nsht amy , .tp amy niat amy kapel dgn dye sbb amy syg akhlak dye , prgai dye . n dye pun mcm tu jugak .
n amy jnji amy kapel dgn dye amy jge maruah amy , hkum pgaulan amy .
law mcm ni , ape pndpt mal ?

akmal : klau berhubung sebab nak kwin..bole..."Tapi perlukn batas2 je...n npe perlu ad istilah kapel dlm hbgn amy uh ??xperlu ad r istilah kapel uh...nnti akn ad juga unsur2 kapel yg xelok amy n budak laki uh akn buat

   oke itu sahaja yang dapat amy kongsikan dengan korang semua. itu pendapat kawan amy .jika ada salah 
silap harap dimaafkan . nak tahu lebih lanjut tanya lha dekat orang yang lebih arif dalam ilmu agama nih.hehe.
sharing is caring kan ? 
perlu teladani :')
✿ Posted on at 9:11 PM ||
0 comment(s)


assalamualaikum

nak study tapi pukul 9 la .. nak nulis blog eh .law dia tahu mesti marah sebab lambat study.sorryy geng :)
shut up and backtotopic now !!

sebelum tu samasama kita sedekah kan alFatihah kat arwah yasmin .
nak tahu tak sapa arwah yasmin ? sebahagian orang mesti dah kenalkan ? dia geng in blogger nih jugak , amy un baru je tadi terbaca artikel pasal arwah yasmin ni .then, amy kunjung*skema je ayat aku . haha blog arwah .ternyata dan terbukti arwah sangat cantik dengan berhijab .amy bace semua entry dari awal sampai akhir . berdasarkan cerita arwah .arwah sangat periang .banyak kelebihan arwah yasmin. law nak tahu klik sinim . dah bace kan . amy sangat bangga dengan arwah .korang bace je eh.ambil iktibar from this entry .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

##copynpaste##

Berdarah kacukan Inggeris dan Melayu, Yasmin Hunwick atau nama sebenarnya Yasmin Johan Eusoffe telah kembali ke Rahmatullah sejak 3 Jun lalu dan kebetulan pada hari ini genaplah pemergiaannya yang ke 100 hari.

Al-Fatihah buat Yasmin.

Beberapa minggu sebelum meninggal dunia, arwah Yasmin seolah-olah sudah mendapat tahu yang dia akan kembali ke Rahmatullah buat selama-lamanya. Kebiasaanya kita sebagai orang yang berada di sekeliling tidak akan perasan mengenai apa yang berlaku, selepas seseorang itu tiada di muka Bumi ini, barulah kita tersedar. Itulah kuasa Allah.

Antaranya perkara yang berlaku adalah, arwah Yasmin telah memuat naik gambar buku bertajuk ‘Beginikah Rasanya 7 Malam Pertama Di Alam Kubur’ melalui Instagram.



Selain itu, melalui Twitternya pula dia menulis takut untuk tidur kerana sering bermimpi buruk.




Dia adalah pemilik dan penulis blog www.misschronicz.blogspot.com, walaupun namanya tidaklah sepopular Hanis Zalikha namun dia pernah menjadi ‘trending’ topik di Twitter. Sejurus mendapat berita mengenai ketiadaan arwah, ramai rakyat Malaysia yang tak putus-putus menyampaikan ucapan takziah kepada keluarganya.

Melihat daripada keadaan itu, ibu Yasmin melalui laman web Facebook telah menyampaikan pesanan ini:

“Salam semua di fb, di saat ini saya dan Johan (bapa kepada Yasmin) tak dapat tidur mengenangkan permergian anak kami, Yasmin Johan ke rahmatullah pada jam 11.50 malam @ 3hb June 2012. Saya ucapkan ribuan terima kasih pada semua yg memberi ucapan takziah melalui fb dan mesej2 lain. Yasmin seorang anak yang baik, bijak, sopan santun dan amat cantik dimata kami dan seorang yg berakhlak tinggi.

We will miss her dearly but we will never miss her in our prayers. We still remember her childhood, school days and as a daughter she made us proud.

Semoga roh beliau berada disisi orang yg beriman.”

Mengimbas kembali kejadiaan yang telah menimpa Yasmin, ia berlaku sekitar 12 tengah malam di mana dia bersama dua lagi rakannya maut di tempat kejadian semasa hendak membuat pusingan ‘U’ di Padang Gaung, Langkawi.

Mereka telah dirempuh oleh van pelancong yang datang dari arah Ulu Melaka. Ketika itu, mereka tidak memakai topi keledar malah menunggang motosikal tiga orang sekali gus. Hari ini, ibunya telah menulis di blog yang arwah telah mendapat markah tertinggi dalam ujian piano gred 4. 

Ibunya turut memberitahu yang mereka sekeluarga amat merinduinya. Malah, arwah Yasmin sangat berbakat dan comel. Dia disenangi oleh semua guru dan rakan-rakan. Oleh kerana itu, sehingga saat ini tidak hairanlah masih ada guru dan rakannya yang sering bermimpi mengenai arwah.




Bagi yang mahu mengetahui lebih lanjut mengenai Yasmin, anda boleh ke blog miliknya itu.
Oleh: NURUL NAFISAH MAZLAN
tolong jangan lalai
✿ Posted on at 4:13 PM ||
0 comment(s)


assalamualaikum

alhamdulillah tangan masih lagi dapat naip keyboard nim .
tangan amy dah gataii nim nak taip keyboard . oke amy takmo banyak iklan yang pasti tajuk entry ni khas untok diri amy dan dia just want to remember :)

buka buku . ohbosann .tapi bila buka muka buku ohsyokkk . mesti korang rasa ape yang amy rasa kan ? tapi takpe aje kalau nak berOnline pun tapi jangan lame sangat :)
time cuti nih ramai gillakkk yang switch on fesbukk then macam-macam story ada .btw amy tengok ramai penghuni fesbuk yang update story or gambar with he\her 's gf or bf .wooh , romantikah sangat . entah la sometime tu pelik jugak sepasang couple ni bertudung tapi ambik gambar peluk sane sini ,pegang kemahkeming tangan fakwe dia . sweet ke gituu ? bagi amy langsung dok sweet .tak rase bersalah kah diorang buat macam tu -.-'' satu dosa telah dibuat then sebarkan kt semua orang ?? tengok lah tu . nak ambik gambar sekalipun jangan lah buat macam orang dah kawin .so berpada pada lah . azab banyak sekse maa .sian mak ayah korang .bile dah relationship with sapesape kite jangan la lalai eh. sejauh mane kite bersame dengan seseorang tu pasti akan terpisah jugak.ajal maut dan jodoh di tangan Tuhan belaka. so , kita jangan lah ambil kesempatan pulak , korang pernah jumpe tak situasi macam ni si boyfie and si girlfrie jalan together lepas tu pegang2 tangan bagai . ha'a hebat sangatkah ? setan pulak ramai ah time a pair of couple berdua duaan sebab tu la imam kita jangan lemah . ingat Allah selalu .nak kekal macam mane law dah kita banyak buat dosa . kite kalau nak kekal jage la hubungan kite dengan Allah dulu . nihh takk ! ngem boyfie boleh pulak peluk tapi alQuran tak nak pulak peluk . hampeh --'' ngem boyfie tak malu pulak pegang tangan tapi tangan mak ayah alahai segann eh . manusia ! kata boyfie boleh pulak ikut tak ingkar satupun tapi perintah Allah , parents , teacher selalu ingkar . nauzubillah . semoga Allah jauhkan amy dan dia dari ini semua . amin .bagi amy kita boleh nak relationship dgn sapesape tapi kita jangan lah lalai . bile dah lalai macam macam boleh jadi .*awok eh amy takmo jadi situasi macam di atas .hope jauh la !. dok bangge sikit pun .benci ada .
   sang lelaki dijadikan untuk melindungi sang perempuan .lindungilah iman dia supaya maruah diri sang perempuan tidak tercalar . sang lelaki bimbing sang perempuan ke jalan yang diredhai Allah.bila dah berhubung antara satu sama lain jangan lupa Allah yang satu .haaa macam ni baru dipanggil sweet kan ? amy nak macam nihh . *awok tolong kaci kat amy eh . harap sangat awok jadi macam tu :)
  amy takmo a tunjuk2 kat orang lain benda yang negatif amy nak share ape yang positif saja . bukan nak lagak baik . tapi kita sama sahaja disisi Allah so xsalah amy nak share apa yang patut .ape yang penting amy tak bajet baik nohh . amy pun ada buat kesilapan . tapi kita mesti lah segera baiki . okeyy ?

trial ohhsusah :(
✿ Posted on Wednesday, September 12, 2012 at 6:37 PM ||
0 comment(s)


assalamualaikum

huh , baru sekarang amy buleh taip keyboard . hehe . busy mehh :)
hari ni tamat la sudah exam of trial ! yeay serunukk . tapi kan kan exam kali ni banyak susah la . nak nak subjek math mode , alah susah sangat . hope result kali ni tak down sangat . err trial tu . law dapat result yang ko jawabnye mati la amy . HAHA . takpe la , amy dah usaha so ape pun yang amy dapat amy terima je . okey . spm is coming ta lame lagi so get ready to spm ! oyeay oyeay . btw , thnks to suhail always support me . thanks ye awok sebab ta henti henti doakan amy . nahh iloveyou :)
tapi yang malang nye exam kali ni , skula amy terpakse exam balik sebab segilintir badstudent yang tiru skema jawapan paper one kimia . ohmaiii , so kelas amy terpakse dan dipakse exam la balikk . ta susah mane kot exam tadi .hope dapat yang terbaik la . hehe .moralnya jangan la bajet pandai sangat sampai tiru jawapan skema . susah kan orang je :) so untok diri amy , banyak yang perlu dibaiki lagi . ollright !

bye to trial hye to spm :#